torstai 25. lokakuuta 2012

Jakoaika

Pöö. Laskeudumme viikonloppuna pimeyteen ja vastaanotamme arvoituksellisen kuolleiden maailman. Satokauden loppuun ja Vainajien saapumiseen valmistautuminen alkaa varsinaisesti jo 28.10, jolloin wanhassa kalenterissa alkoi Jakoaika. Tiedot wanhasuomalaisen Jakoajan alkamisesta vaihtelevat alueittain, ja erään lähteen mukaan Jakoaika alkaa kuusi päivää ennen Pyhäinmiesten päivää ja jatkuu kuusi sen jälkeen.

Koska Suomessa oli aikoinaan käytössä epätarkempi, Juliaaninen kalenteri, joka on nykyään n.13 päivää käyttämäämme Gregoriaanista kalenteria myöhässä, jäi vuoden loppuun tasausaikaa, joka käsitti "ylimääräisiä" päiviä, joita ei virallisesti ollut kalenterissa, eikä näin muodoin olemassa ollenkaan.
Nämä olemattomat, about 14 päivää olivat yhteisnimeltään Jakoaika, jota kesti suunnilleen Simosta (28.10) Marttiin (10.11). Vaikka muinaisten suomalaisten vuosi päättyi Kekriin, eli viimeiseen sadonkorjuuseen, uusi vuosi pääsi alkamaan kuitenkin vasta vähän myöhemmin. Tähän väliin tarvittiin siis jotain paikkaamaan puuttuvat päivät jotta aurinkovuosi ja kuuvuosi saataisiin tasattua:

"Vuoteen näet sopii 12 kokonaista taivaallista kuukautta, joka on 29 vuorokautta, 12 tuntia, 44 minuuttia, ja 2,98 sekuntia pitkä. Mutta kahdestatoista taivaallisesta kuukaudesta ei vielä tule kokonaista aurinkovuotta, vaan jäljelle jää 11 ja 1/4 vuorokautta kestävä aukko. Jotta aurinkovuosi ja kuuvuosi olisi saatu tasoihin, oli vietettävä Jakoaika, noin 12 vuorokautta, jolloin siitä jo päivä saatettiin laskea uuteen vuoteen."
( Kustaa Vilkuna - Vuotuinen Ajantieto, s.293-294)

Vaikka Jakoaikaa ei nykyään enää olekaan kalenterissa eikä sitä virallisesti tarvita, oli sillä aikoinaan suuri merkitys ihmisten elämässä. Silti, monet nykyihmiset, kuten myös teidän Site Admin, viettää sitä. Nuo maagiset 13 päivää ovat aikaa, jolloin mahdottomia voi tapahtua, ja henkimaailma on lähempänä meitä. Varjot syvenevät, ja pimeäkin on pimeämpää... Alisen maailma, Tuoni ja Vainajala alkavat jakoaikana pimeyden myötä siiryä lähemmäksi Keskistä maailmaa, ja yöt jatkavat pidenemistään, ja pimenemistään aina Talvipäivään asti.
Muistattehan myös, että myös kellot siirretään talviaikaan (tunti taaksepäin) 27. päivän paikkeilla. Päivä siis todella lyhenee o_O

Olen aina pitänyt myöhäissyksyä jotenkin "epätavallisen oloisena" ja vietän mielelläni jakoaikaa. Pitäähän se monijuhlaisena sisällään Viimeisen sadonkorjuun juhlinnan, Kuolleiden päivän, Vuoden vaihteen, Veripäivän, sekä nykyisin, kulttuurien sulatusuunissa Amerikasta Suomeen rantautuneen, pirteän Halloween-juhlan.
On Jakoaika tavallaan rentouttavaakin, sillä ennen wanhaan turhaa askarointia ja työntekoa (myös kotitöitä) tuli jakoaikana välttää, eikä mitään esim. annettu tai pyydetty lainaksi tai lahjaksi. Sairauksia karkotettiin, hengiltä suojauduttiin, ja kuolleiden kanssa kommunikoitiin.

Jakoajan ruoka oli raskasta, lihapitoista ja rasvaista, kuten paistia ja makkaroita.
Eläinten teurastus tuleviin juhliin suoritettiin ennen jakoaikaa, sillä veren vuodattaminen jakoaikana toi epäonnen. Jakoajan päättymisen päivä tunnetaankin Veripäivänä (10.11), sillä silloin saatettiin hoitaa teuraat talven varalle. Jopa veitsen käyttöä tuli jakoaikana välttää, eikä metsästää tai kalastaa saanut.
Kelttiläinen Samhain-juhla sisältää samantapaisia tabuja veitsistä ja metsästyksestä, sillä vaarana oli osua ohikulkevaan henkeen joka saattoi vihastua häirinnästä. Pidä siis paussia kotitöistä ja suosi valmiiksi viipaloitua leipää.

Tänä vuonna (2012) Jakoaika alkaa komeasti täysikuun ensimmäisellä vaiheella. Lokakuun täysikuu tunnetaan myös Verikuuna (eng. Blood-Moon). Siihen liittyivät viimeiset syysteurastukset ja uhrit haltiaväelle. Jakoaika päättyy Veripäivänä, 10.11. Päivää ennen Isäinpäivää.

Jakoajan juttuja:

-Hanki lainatavarat takaisin ennen Jakoajan alkua. Näin tavarat pysyvät tallessa läpi vuoden.
-Puhdista kotisi negatiivisista energioista ja siivoa Jakoajan ensimmäisenä päivänä tai päivää ennen. Vie turhat tavarat kirpparille tai kierrätykseen.
-Vältä veitsien sun muiden teräaseiden käyttöä ja turhanpäiväistä kiroilua.
-Saa vähän laiskotella, älä tee kotitöitä elleivät ne ole välttämättömiä. Älä aloita uusia projekteja.
-Älä tee katteettomia lupauksia, älä ahnehdi.
-Vältä, varsinkin turhaa, kiukuttelua, vaikka kuinka sapettaisi. Niele kiukkusi ettet kasaa harteillesi liikaa väsyttävää, syövää ja pahaa negatiivista energiaa. Opettele rentoutumaan.
-Pukeudu hillittyihin väreihin, käytä kiliseviä koruja tai asusteita.
-Käy iltakävelyllä metsässä, tervehdi henkiolentoja.
-Laita ruokia pyöreistä ja voimakkaista aineksista, kuten pavuista, verestä ja rasvaisesta lihasta.
-Käy hautausmaalla tervehtimässä edesmenneitä ystäviä ja sukulaisia.
-Vältä turhaa kylästelyä, paitsi Halloweenina.
-Hyvä aika opiskeluun ja yleiseen rauhoittumiseen.
-Tarkkaile, ja kuulostele enteitä, unia ja tuntemuksiasi.
-Sytytä joka ilta kynttilä kuolleille.

Kotonoita toivottelee kaikille lukijoilleen rauhallista myöhäissyksyä, ja Jakoajan kunniaksi linkitän tähän myös kivan nettiherkun :)

Carve a Pumpkin

Ei kommentteja: