perjantai 16. syyskuuta 2011

Noitien Asianajaja

Jan Guilloun vuonna 2002 ilmestynyt teos, "Noitien Asianajaja", kertoo kattavasti pääosin Ruotsin noitavainoista, mutta kirjassa tarkastellaan myös muiden Pohjoismaiden, kuten Norjan ja Suomen, vainoja. Käydäänpä teoksessa silmäilemässä myös Viron silloista tilannetta.
Kirjassa tarkastellaan hysterian juuria, nousua, sen leviämisestä ja siihen vaikuttaneista tekijöistä. Kirja esittelee myös erilaisia inkvisitioita sekä oikeustarinoita asian koskettamilta alueilta.
Kirjan humoristisinta antia näin jälkikäteen ajatellen ovat lapsitodistajien mieltä huimaavat tarinat Saatanan pidoista Kyöpelinvuorella (Blåkulla) vierailevista noidista.

Kirjassa muistutetaan tapahtumien kertautumisesta myös nykyaikana, saatananpalvojien ja pedofiilien nostaessa päitään; kuinka oletettavasti luotettavana pitämämme lähteen laukaisemat hysteria ja vainoharha voivat johtaa oman käden oikeuteen ilman sen kummempia tutkimuksia. Tätä kirjaa voisin suositella aiheesta kiinnostuneille käytännön aloitusteokseksi, sillä teos on maanläheisesti kirjoitettu ja helppotajuinen, toisin kuin monet esim. kansantieteilijöiden akateemisemmat tuotokset aiheesta. 381 sivua, kovakantinen

+Kattava, monipuolinen ja asiantunteva teos

-Irrotettava kansipaperi nuhraantuu helposti, kannattaa päällystää kontaktimuovilla

1 kommentti:

Leena kirjoitti...

Mun on pitänyt lukee tää jo monta vuotta.. jospa tekis kirjastoon varauksen :)