maanantai 30. toukokuuta 2011

Suomen Kansan Arvoituskirja

Arvoituksilla on aina pyritty opettamaan niin lapsia kuin aikuisiakin, vaikka moni joka ei vastausta keksinyt tunsikin itsensä turhaan älytetyksi. Arvoitukset ja tarinaniskentä ovat olleet osa iltojen rattoa tuvassa ilman videopelejä, televisiota saati radiota. Tästä maanmainiosta, alunperin vuonna 1945 laitetusta kokoelmasta löytyy monenmoista pähkinää purtavaksi niin isoille kuin pienille.
Itseäni kirja muistuttaa lapsuudestani, äidilläni oli tapana aina kysellä näitä minulta. Pari muistan jopa arvanneeni, mutta useimmat tuntuivat hyvin visaisilta vaikka vastaus olikin tosi helppo.

"Isä maassa mätänee, pojat vieressä kasvaa. Mikä se on?"

Kuvassa yhdestoista painos vuodelta 2002.

Teos on jaoteltu aihepiirien mukaan, ja sisältää arvoituksia mm. ihmiskehosta, pihapiiristä, eläimistä, miehistä, naisista ja kasveista. Mukana ovat tietenkin myös kompakysymykset ja muut sellaiset knopit ;)
Monet kirjan arvoituksista kohdistuvat esineisiin ja töihin jotka eivät nykyään ole enää jokapäiväisiä tai tähdellisiä, kuten kirnu, pellavaloukku, kaivonvintti tai kaskenpoltto, mutta kyllä tästä saa nykypäivänäkin paljon irti.
467 sivua. Kirjan lopussa kolme hakemistoa; sanoille, viitteille ja aihepiireille.

"Kilkkaa kalkkaa luisten lukkojen takana. Mikä se on?"

+Kovakantinen
+Paljon lukemista, kuin aikamatka
+Erkki Tuomen verraton kuvitus säilytetty ainakin tässä uusintapainoksessa
+Suosittelen lämpimästi kaikille teille, jotka pidätte hupailuista.

-Enkä kerro, arvatkaapa ;)

Ei kommentteja: